sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Välikausitakki


Henni ompeli suunnittelemastaan Safari-kankaasta pojalleen takin. Takki pitää tuulta ja kosteutta, mutta kunnon sadekelille puetaan muut vaatteet. Resorit ja hupun sisus on puuvillaa, joten ne kastuu helposti ja kuivuu hitaasti. Pul-kangaskin kastuu päältä, koska vain sisäpuolella oleva laminointi on kosteuden pitävä. Takin tarkoitus onkin olla viileän, tuulisen ja/tai kostean sään pyöräily- ja kauppareissutakki.

Takki on ommeltu Ottobren (1/2011) hupparin kaavaa soveltaen. Henni sai vinkin hyvään kaavaan ystävältään Hannalta ja sai sovittaa hänen tekemäänsä 92 cm kokoista hupparia pojalleen. Tämän sovituksen perusteella Henni lisäsi kaavaan hihan ja helmaan pituutta: etu- ja takakappaleisiin, hihoihin ja lisäksi vielä resoreihin. Isoin koko tuohon kaavaan oli 92 cm eli siitä suurennettiin. Leveyttäkin olisi ehkä himpun voinut vielä lisätä. Hoikalle pojallekin tästä tuli nimittäin aika slimmipasselimalli.

Safari-pul on kestovaippakaupan vanhempaa laatua ja löytyi Hennin omista varastoista. Resorit on ostettu aikaisemmin, mutta ei millään muista mistä. Raitafrotee hupussa on Kestovaippakaupasta ja muiden ompelusten jämäpala. Sisäkankaana on muutoin verkkovuori, joka on ostettu Eurokankaasta.

Tosi kiva ohje, jolla saa siistin sisustan takkiin. Ainoa ulospäin näkyvä sauma jää siis vetskarin kohdalle takin sisäpuolelle. Vähän piti kyllä pähkäillä tuota hihojen kääntämistä. Apu löytyi kuitenkin Hanna-ystävältä, jonka kanssa Henni päättikin tehdä pienen kuvallisen mallin Ottobren ohjeeseen liittyen - itselleen muistiin ja muille avuksi kenties. Kuvalliset ohjeet hihankääntötemppuun julkaistaan tämän postauksen jälkeen, lähipäivinä.5 kommenttia:

 1. Ihana takki, minä niin rakastan tuota safarikangasta (ihanin kuosi, mikä varmaan koskaan on tullut vastaan), joten kiitokset, kun olet sen suunnitellut!

  VastaaPoista
 2. Huomenta! Ties minkä mutkien kautta olen tämän blogin löytänyt. Kiitos kovasti vaippaohjeista ja safarikuosi kuuluu myös minun suosikkeihini.

  VastaaPoista
 3. Huh, en siis ollut ainoa jolla tuotti tuskaa nuo hihat, tosin minä kaksi tuntia pyöriteltyäni ja useamman kerran purettuani ompelin tyynesti vaan saumurilla resorit hihoihin niin että sauma jää sisäpuolelle näkyviin! eli ohjeelle on käyttöä :) tuo kaava oli muuten ihan kiva, mutta aika pientä kokoa, itse tein koossa 92 pojalle joka normaalisti käyttää kokoa 80 ja takki on ihan liian lyhyt minunmakuuni:(

  VastaaPoista
 4. psst.. ohjeeseen voisi myös lisätä että miten tuo vetoketjun yläpää tehdään siististi, omani meni nimittäin ihan plörinäksi.

  VastaaPoista
 5. Kiitos paljon kommenteista :) Tosi mukava on kuulla, että kuosi on ollut mieleinen.

  jenninho: Mukava kuulla, että ohjeelle olisi jollain muullakin tarvetta. Minäkin pidensin helmasta reilusti ja samoin hihoista, kun olin sovittanut kaavan mukaana tehtyä 92 cm takkia. Aika pientä kokoa ja lyhyttä mallia siis hupparikaava, mutta muokkaamalla saa hyvän. Olisi kiva tehdä esikoisellekin samantyyppisellä kaavalla takki. Pitäisi olla koko jo 116 cm.

  Laitoin tekstiäkin nyt vetskarin ompelustakin, vaikka en nyt teidä menikö se kaikkien sääntöjen mukaan :)

  VastaaPoista