perjantai 5. elokuuta 2011

Kantoreppuun kaavakuva

Henni sai nyt piirrettyä kaavakuvan, josta voi valmistaa kaavan omien tarpeiden ja mittojen mukaan. Kaavakuvasta näkyy kaavan mittoja ja mittahaarukoita eri kokoisiin reppuihin. Harmaalla merkityt kohdat ovat saumanvaroja. Muutoin reppuun tulee normaalit 1 cm saumavarat. Näitä ei siis ole merkitty kaavakuvaan eikä lisätty mittoihin.

Repun mittoihin vaikuttaa kantajan/kantajien koko sekä tietenkin se minkä kokoista lasta repussa kannetaan. Mittojen suunnitteluun kannattaakin panostaa, jotta repusta tulisi mahdollisimman ergonominen. Tässä asioita joita kannattaa ottaa huomioon mittojen suunnittelussa:

Paneelin korkeus: Paneelin korkeutta kannattaa miettiä sen mukaan millainen lapsi kyydissä kulkee. 35 cm korkea paneeli on vauvoille, alle 1-vuotiaille. 40 cm korkea paneeli on hyvä taaperolle, jos haluaa että lapsen kädet tulevat paneelin yli (noin 90 cm lapsella tulee kädet yli). 45 cm korkeus on aiheellinen silloin, jos haluaa, että lapsen olkapäät jäävät paneelin alle ja kädet tulevat ulos paneelin sivusta. Esimerkiksi Henni on varautunut kantamaan repullaa molempia lapsiaan, jolloin kyydissä voi olla ergonomisessa asennossa 111 cm viisivuotias kädet yli paneelin ja 86 cm taapero kädet tulee paneelin sivuista.

Paneelin leveys: Paneelin leveydessä tulee huomioda niin ikään lapsen koko. Laskosista sivuille päin mitta tulisi olla pienellä ja taaperolla reiden pituuden verran, jotta kantorepun reunat ulottuisivat polvitaipeesta polvitaipeeseen. Leikki-ikäisellä puolestaan riittää, kun paneeli ulottuisi vähintään puoleen väliin reittä.

Olkahihnat: Olkahihnojen pituutta mietittäessä kannattaa ottaa huomioon kantajan koon lisäksi myös paneelin korkeus. Korkeaan paneeliin voikin laittaa hieman lyhemmät olkahihnat kuin matalaan. Olkahihnoista tulee yleensä helpommin liian pitkät kuin lyhyet.

Vyötärökaitale: Vyötärökaitaleen leveys riippuu tietenkin kantajan vyötärönympäryksestä. Huomioi kuitenkin, että repun lukko on noin 10 cm pitkä ja säätövaraakin on hyvä jättää.

Kaavakuvaan on merkitty myös olkahihnojen ja niiden vastakappaleiden kiinnityskohdat. Vastakappaleet tulee repun paneeliin 17 cm korkeudelle eli kun saumanvarat otetaan huomioon niin 23 cm korkeudelle leikatun paneelikappaleen alareunasta.

9 kommenttia:

 1. Kuinka paljon pitäisi noin suunnilleen varata kangasta? Paljon esim Hennin reppuun meni kangasta?

  VastaaPoista
 2. Olkaimiin ja vyötärökaitaleeseen menee noin 1 m leveys (4x15cm, 2x20 cm) ja sitten korkeus 0,7 m (vyötärökaitaleen maksimikorkeus saumavaroineen). Paneeliin 1,1 m leveys ja 0,6 m korkeus. Tein paneelin sisäkankaan ja hihnat samasta kankaasta, joten 1,60 m leveys ja 0,7 m korkeus. Ja sitten paneelin kuosikangasta leveys 0,55 m ja 0,6 m korkeus.

  Elinalla paneelissa molemmat kankaat olivat samaa kangasta eli kankaan menekki oli tuon ensimmäisen vaihtoehdon mukaan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Vielä sellaista, että mistä olette hankkineet soljet? Tässä, kun yritän itse miettiä, niin aivot on ihan ymmyrkällä, että saako täällä tuppukylässä mistään.

  Ps. Paljonko pyydätte hintaa, jos tekisitte muille? :)

  VastaaPoista
 4. Hei, Soljet on ostettu shelbystä ja linkki taitaa reppupostauksessa ollakin sinne verkkokauppaan. Tällä hetkellä emme valmistaa mitään tuotteita myyntiin, mutta kiitos kiinnostuksesta asiaa kohtaan :) Siksi nyt vain ohjeita ja ohjausta tarjolla :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä, että ohjeita ja ohjeistusta ;). Nyt kun sais tilaustyöt itse valmiiksi ja muut rästityöt, niin pitää ruveta kunnolla miettimään, että riittääkö itsellä kärsivällisyys ja ompelutaito tekemään tällainen.

  VastaaPoista
 6. Kyllähän se onnistuu. Ei ole niin vaikea ja monimutkainen homma miltä se voi vaikuttaa :) Ompelushommiin vain!

  VastaaPoista
 7. kiitoksia hyvästä ohjeesta. Sain ommeltua mukavan kantorepun vaikka vähän säätämistä se vaatikin.
  http://hemuli80.vuodatus.net/blog/3021290/kantoreppu/ Linkin takaa löytyy kuvia ja mietteitä repun ompelusta.

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla, että ohje oli toimiva! Kiitos paljon linkityksestä. Reppusi säätö paneelissa on tosi hieno!

  VastaaPoista
 9. Heips! Törmäsin sattumalta tähän ohjeeseen ja kylläpäs ilahduin. Tarkotukseni on ollut tehdä kantoreppu, mutta ei oo ollut oikeestaan mitään mistä lähteä kaavoja soveltamaan. Mua kiinnostaisi tietää, että mikä tossa teidän ohjeessa on muotolaskosten syvyys? Ja toinen olisi se, että onko tuo alaspäinkapeneva kohta vyötärökaitaleessa minkä mittanen?

  VastaaPoista