Kantorepun ompeluohje

KANTOREPUN OMPELUOHJE



OSAT:

Olkainhihna
4 kpl joustamattomasta kankaasta
2 kpl hihnapehmusteet noin 1 cm vahvuisesta vaahtomuovista
4 kpl vanulevystä

Paneeli
2 kpl vahvaa joustamatonta kangasta (voi olla vinojoustavaa, mutta tukevaa)

Tukivyö
2 kpl joustamattomasta kankaasta
1 kpl vaahtomuovista (tai esim. retkipatjasta, jos haluaa jämäkämmän)
2 kpl vanulevystä

Hihnat ja solki
1 kpl 5 cm kaksoissäädettävä solki
2 kpl 5 cm leveä nauha 50 cm (yhteensä 1 m)
2 kpl 4 cm kaksoissäädettävä solki
4 kpl 4 cm leveä nauha 35 cm ( 1,40 m)
1 kpl 2 cm kaksoissäädettävä solki
2 kpl 2 cm slip-lock solki
2 kpl 2 cm leveä nauha (noin 1 m)

Langat ja neulat
tukevaa tikkauslankaa ompelukoneeseen
paksuja neuloja
tavallista ompelulankaa (polyester)

!!! Ohjeen lisäksi löydät lisää kuvia repun ompelemiseen liittyen kantovälinekimara-postauksesta. !!!

TYÖVAIHEET:

1. Leikkaa kankaat kaavojen mukaan.

2. Leikkaa pehmusteosat ilman saumavaroja. Leikkaa ne myös noin 5 cm lyhyemmiksi kapeasta päästä (kääntövara) ja noin 10 cm lyhyemmiksi leveämmästä päästä kuin päällikankaat (paneelin alle ommeltava osa).

3. Aseta olkahihnakappaleet oikeat puolet vastakkain ja laita kapeampaan päähän kankaiden väliin nauha niin, että hihnaa jää noin 5 cm matkalta näkyviin kapeaan päähän kankaiden välistä.  Ompele olkaimet nurjalta yhteen siten, että leveä pääty jää vielä auki. Käännä ja lisää samalla pehmuste. Katso kuvasarja:


Jätä hihnaa nurjalle näkyviin noin tulitikkuaskin verran.


Ompele nurjalta hihnan puoleinen pääty umpeen.


Laita käsi sisään ja vedä hihnan puoleista päätyä hieman sisään.


Laita pehmuste taitettuun päätyyn sisälle.


Vedä toisella kädellä päältä ja toisella sisältä olkahihnakappaleet pehmusteiden päälle. 




4. Ompele päällitikkaukset paksulla terävällä neulalla kolmen sentin päähän reunoista. Ompele kapeampaan päähän nauhan kohtaan suorakaiteen sisälle ristikko.



5. Ompele molempii paneelikappaleisiin laskokset.





6. Ompele paneelikappaleeseen jalanteille pehmusteet vaahtomuovista (katso ylempänä kuva). Ompele vaahtomuovi päistä kiinni suoraompeleella selkää vasten tulevan kankaan nurjalle puolelle noin 2 cm etäisyydelle reunasta.

7. Mittaa oikea kohta remmeille ja olkahihnoille asettele ja neulaa paneelikappaleet yhteen nurjalta. Huom! Jätä paneelikappaleiden väliin oikeita puolia vasten remmit ja olkaimet. Olkaimen pehmustamaton osa tulee paneelin alle. Olkainremmit tulevat viistosti noin 6 cm kankaan sisään. Remmien kiinnityskohta on noin 17 cm korkeudella eli kun saumanvarat otetaan huomioon niin 23 cm korkeudella leikatun paneelikappaleen alareunasta.




8. Ompele suoraompeleella nurjalta paneelikappaleet yhteen sivu- ja yläreunat. Ota huomioon, että alareuna toimii kääntöaukkona. Varo, että hihnat ja remmit eivät luiskahda vääristä kohdista ompeleen alle. Huolittele reunat siksak-ompeleella.



9. Käännä paneelikappaleet oikein päin. Huolittele päällitikkauksella paneelin reunat. Päällitikkaa vielä tukevasti remmit ja olkaimet kiinni.



10. Aseta vyötärökaitaleet oikeat puolet vastakkain ja aseta väliin hihnat. Laita merkit yläreunaan keskelle paneelin leveydeltä. Ompele vyötärökaitale suoraompeleella ja siksakilla huolitellen ja jätä paneelikappaleelle aukko. Käännä vyötärökappale oikein päin.



11. Ompele vyötärökaitaleen yläreunaan keskelle paneelikappaleen päällikangas oikeat puolet vastakkain. Laita pehmusteet vyötärökappaleen sisään ja asettele neulaamalla vyötärökappaleen aukko. Ompele aukko umpeen suoraompeleella.


12. Ompele päällitikkaukset vyötärökappaleeseen noin 3 cm reunasta ja keskelle. Ompele neliö ja ristikko vyötärökappaleen ja remmin päältä.



13. Pujota lukot remmeihin ja sulata remmien päät, jotta ne eivät purkaantuisi.

Ohjeesta puuttuu nyt unituen ompeluohje. Tässä muutama vinkki kuitenkin unituen tekemiseen. Unituki voi olla suorakaiteen muotoinen kappale, joka kiinnitetään nepeillä, napeilla tai kiinteästi yläreunaan. Unituen korkeus riippuu paneelin korkeudesta. Hennin ompelema reppu on niin korkea, että se tulee selän yläreunaan 85 cm pitkälle lapselle ja 110 cm pitkällä lapsella paneeli ulottuu kainaloihin saakka. Unituen yläkulmiin tulee nauhat, joilla unituki kiinnitetään. Kiinnitys voi tapahtua solmimalla, nepeillä, napeilla tai soljilla.



KAAVAKUVA


Alla on Hennin piirtämä kaavakuva, josta voi valmistaa kaavan omien tarpeiden ja mittojen mukaan. Kaavakuvasta näkyy kaavan mittoja ja mittahaarukoita eri kokoisiin reppuihin. Harmaalla merkityt kohdat ovat saumanvaroja. Muutoin reppuun tulee normaalit 1 cm saumavarat. Näitä ei siis ole merkitty kaavakuvaan eikä lisätty mittoihin.

Repun mittoihin vaikuttaa kantajan/kantajien koko sekä tietenkin se minkä kokoista lasta repussa kannetaan. Mittojen suunnitteluun kannattaakin panostaa, jotta repusta tulisi mahdollisimman ergonominen. Kuvan alapuolella on asioita joita kannattaa ottaa huomioon mittojen suunnittelussa:









Paneelin korkeus: Paneelin korkeutta kannattaa miettiä sen mukaan millainen lapsi kyydissä kulkee. 35 cm korkea paneeli on vauvoille, alle 1-vuotiaille. 40 cm korkea paneeli on hyvä taaperolle, jos haluaa että lapsen kädet tulevat paneelin yli (noin 90 cm lapsella tulee kädet yli). 45 cm korkeus on aiheellinen silloin, jos haluaa, että lapsen olkapäät jäävät paneelin alle ja kädet tulevat ulos paneelin sivusta. Esimerkiksi Henni on varautunut kantamaan repullaa molempia lapsiaan, jolloin kyydissä voi olla ergonomisessa asennossa 111 cm viisivuotias kädet yli paneelin ja 86 cm taapero kädet tulee paneelin sivuista.

Paneelin leveys: Paneelin leveydessä tulee huomioda niin ikään lapsen koko. Laskosista sivuille päin mitta tulisi olla pienellä ja taaperolla reiden pituuden verran, jotta kantorepun reunat ulottuisivat polvitaipeesta polvitaipeeseen. Leikki-ikäisellä puolestaan riittää, kun paneeli ulottuisi vähintään puoleen väliin reittä.

Olkahihnat: Olkahihnojen pituutta mietittäessä kannattaa ottaa huomioon kantajan koon lisäksi myös paneelin korkeus. Korkeaan paneeliin voikin laittaa hieman lyhemmät olkahihnat kuin matalaan. Olkahihnoista tulee yleensä helpommin liian pitkät kuin lyhyet.

Vyötärökaitale: Vyötärökaitaleen leveys riippuu tietenkin kantajan vyötärönympäryksestä. Huomioi kuitenkin, että repun lukko on noin 10 cm pitkä ja säätövaraakin on hyvä jättää.

Kaavakuvaan on merkitty myös olkahihnojen ja niiden vastakappaleiden kiinnityskohdat. Vastakappaleet tulee repun paneeliin 17 cm korkeudelle eli kun saumanvarat otetaan huomioon niin 23 cm korkeudelle leikatun paneelikappaleen alareunasta.

4 kommenttia:

  1. Tein ohjeellanne kantorepun ja hyvä tuli! Kuvia voi katsella täältä: http://langantarina.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Miten tää ohje osu mun silmään vasta nyt. Ostin tänään Ergo-repun. Tosin uudenveroisen käytetyn hintaan 20e. Mutta olen miettinyt pienemmän, nuken kantamiseen soveltuvan repun tekemistä tytölle. Lähinnä ajattelin tuunata sellaiset parista vanhasta kerhorepusta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta!
    En kyllä vielä tiedä onnistunko edes repun valmistuksessa, mutta innokkaasti yritän kuitenkin.
    T: Mummi

    VastaaPoista
  4. Todella paljon kiitoksia hyvästä ohjeesta! - SannaK

    VastaaPoista