torstai 8. joulukuuta 2011

Luukku 8


Nostalgiset neuletontutTänä vuonna olemme muistelleet lapsuuden jouluihin liittyviä nostalgisia joulukoristeita. Nämä pehmoiset neuletontut tuovatkin mieleen mummolassamme asustaneet tontut ja taitavat ne mumman tekemät jossain tallessa ollakin. Henni neuloi nämä tontut omalla mallilla ja kirjasi suurpiirteistä ohjetta myös ylös. Tonttujen teko on yksinkertaista ja mukavaa puuhaa. Ne voisi olla hauska toteuttaa vaikkapa kouluikäisen lapsen kanssa.

Tässä ohje:

Luo 36 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Jatka suljettuna neuleena sileää neuletta. Vaihda väriä halutessasi. Pojan töppöset 7 krs, housut 20 krs, paita 15 krs ja kasvot 10 krs.

Neulo tonttulakkiin 3 krs sileää ja aloita sitten kavennukset. Ensimmäisen puikon lopussa kavennetaan kaksi yhteen, toisen alussa kaksi yhteen, kolmannen lopussa kaksi yhteen ja neljännen alussa kaksi yhteen. Seuraava kerros ilman kavennuksia. Vuorottele näitä kahta kerrosta kunnes jäljellä on neljä silmukkaa. Pujottele silmukoiden läpi lanka, kiristä ja päättele.

Täytä tonttu villalla tai vanulla ja ompele jalkopää kiinni. Jalkojen ja käsien muodon saat käsin ompelemalla. Pujottele kaulalle lanka silmukoidenvälistä, kiristä kaulalle muoto ja päättele langat (pojan kaula on kurottu kasvojen silmukoista ja tytön kaula puolestaan mekon silmukoista). Kirjo kasvoihin silmät suu ja nenä. Haluteessasi voit muotoilla nenän myös ompelemalla siihen ympärille pistoja, joita kiristetään niin, että nenä nousee kasvojen neuleesta esiin. Lisäksi voit tehdä tyttötontulle hiukset.

P.s. Ylimmässä kuvassa on Hennin leipomia karpalosämpylöitä, nam!


5 kommenttia:

 1. Ihania..ja todellakin nostalgisia, näistä tulee vanha kunnon lapsuusjoulu mieleen:) Kiitos teille joulukalenterista!

  VastaaPoista
 2. Kertakaikkiaan vau, ihan oma lapsuus tuli mieleen:)

  VastaaPoista
 3. Johan tuli heti mieleen, että nuistahan saisi tonttulapasetkin aika pienillä muutoksilla aikaan. Yksi käsi heiluttaa peukku sisällään ylhäällä tervehdystä!

  VastaaPoista
 4. Tässäpä seuraava jämälankojen kohde :D Kiitos (tänään ja muinakin kalenterinkurkistuspäivinä)

  VastaaPoista
 5. Sopii koululaisen kanssa tehtäväksi tuo tonttu. Itse nimittäin olen toisella luokalla koulussa tehnyt poikatontun. Ja muistaakseni ihan kelpoveitikka siitä tuli. Missä lie luuraa nykyisin..

  VastaaPoista