keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Elinan ergonominen kantoreppu


Elina ompeli itselleen kantorepun. Vaikka Elinan tyttö onkin jo kohta kolme vuotta, välillä tulee aina tilanteita missä kantoreppu olisi kätevä, esim. metsä- ja pyöräretkillä. Ajatuksena on myös, että jatkossa rattaita käytettäisiin vähemmän ja käveltäisiin enemmän esimerkiksi puistoon. Yksi Hippiksen neliöliina Elinan kaapista kyllä löytyy, mutta se alkaa olla jo vähän turhan pieni. Ja vaikka neliöliinakin on aika näppärä sitoa, niin kyllä kantoreppu on tietenkin vielä vaivattomampi laittaa. Ei niin rasita laittaa ensin lasta kyytiin ja taas kohta ottaa pois ja sitten takaisin.

Reppua suunniteltiin yhteistyössä. Ompeluvaiheessa Elina pääsi Hennin ohjaukseen. Olikin hyvä, kun apu oli koko ajan lähellä, kun tuli jotain kysyttävää. Henni kuvasi samalla myös repunteon työvaiheita. Tarkoituksena onkin liittää myöhemmin näitä kuvia kantorepun ompeluohje -sivulle.

Kantorepussa käytettiin Hennin tekemää kaavaa, jolla Henni teki aiemmin oman kantoreppunsa. Paneelin osalta kaavaa muokattiin vähän matalammaksi, jotta taaperon kädet pääsee tulemaan sen yli. Lisäksi olka- ja vyötärökaitaleista tehtiin hieman lyhemmät, jotta ne olisi Elinalle sopivammat. Kuitenkin hihnoihin jäi vielä paljon säätövaraa, joten reppu sopii kyllä isommallekin kantajalle.

Kantorepun olka- ja vyötärökaitaleiden kangas on markiisia, joka on joskus löytynyt Marimekon poistomyynneistä. Paneelin kangas on kirppislöytö vuosien takaa. Olkahihnoissa pehmusteena on noin 1 cm paksuista vaahtomuovia ja yksinkertainen levyvanu. Vyötäröllä on lisäksi toinen kerros levyvanua. Hihnat ja lukot on tilattu Shelbystä.

Tarkempia tietoja kantorepun ominaisuuksia löytyy aiemmasta Kantovälinekimara -postauksessa ja ompeluohjeita (ei kaavaa) tosiaan saatavilla tuossa erillisellä Kantoreppu -sivulla. Kuvia kantamisesta ja työvaiheista postaamme vielä sitten myöhemmin.

10 kommenttia:

 1. Vau, taas aivan ihana tuotos! Tykkään tosi paljon siitä, että käytätte usein kierrätysmateriaaleja! Ja mikä ihana 70-luvun look! :D

  VastaaPoista
 2. Wow! Tosi hieno, itsekin haluaisin.

  VastaaPoista
 3. Hei! Blogisi syötteet ovat mukana Kiepauksessa, lue siitä lisää blogistani: http://piilotettuaarre.blogspot.com/2011/07/kierratysta-tuunausta-kiepaus.html . Iso kiitos kivoista vinkeistäsi! - JJ

  VastaaPoista
 4. rima nousee.. ;D

  täällä on ompelu käynnissä! mutta, miten mittasitte nuo olkahihnojen alaremmien paikat (siis missä on vaan soljen toinen puoli)

  kyselee anna

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteista!

  johanna janhonen: kiitos, kun olet lisännyt blogimme syötteet Kiepaukseen! Vaikutti hyvältä jutulta.

  Anna: meidän molempien repuissa on paneelin alaosan (jossa yhtyy vyötärökappaleeseen) ja hihnan kiinnityskohdan välillä 17 cm.

  VastaaPoista
 6. Kiitos minunkin puolesta!

  Anna: Henni vastasikin jo kysymykseesi. Tsemppiä ompeluun!!!

  VastaaPoista
 7. Mie sellaista, että haluaisin yrittää itse tehdä tällaise, niin löytyykö mistään mittoja kaavan osiin? Mut onnistuuko tekeminen näin aloittelijalta..

  VastaaPoista
 8. Red Dragon: Hieno homma, että innostuit kantorepun tekemisestä. Asia mittojen tai mahdollisen kaavan suhteen on vielä työnalla. Kantorepun mitat on aina tärkeä olla kantajalle ja kannettavalle sekä käyttötarkoitukseen sopivat, jotta siitä tulisi ergonominen ja hyvä. Ensihätiin paneelin korkeudesta voisi sanoa, että ilman saumavaroja taaperomallissa se on tähän matalaan malliin 40 senttiä ja Hennin tekemään korkeampaan malliin, jossa kädet ei tule paneelin yli noin 45 senttiä. Tässä mallissa on peppulaskokset, jotka auttavat lapsen jalkoja asettumaan hyvin sammakkoasentoon. Paneelin leveys voisi pepun kohdasta keskeltä laskoksien välistä olla noin 13 cm, laskoksiin voisi varata noin 10 cm yhteensä ja laskoksien jälkeen sitten mittaa sen verran, että ulottuisi lapsen polvitaipeisiin paneelin reuna. (Tässä repussa molemmilla ulkoreunoilla laskoksien jälkeen on 13 cm.) Huom. paneelin alareunaan jätetään reilu noin 6 cm saumavara.

  Vyötärökaiteleen korkeus on ilman saumavaroja on noin 13 senttiä leveimmästä kohtaa (kapenee hieman päihin ja on päässä noin 10 senttiä). Kaitaleen yläreunaan jätetään reilu noin 3 cm saumavara ja muutoin ihan normaalit varat riittää. Vyötärökaitaleen pituus ilman saumanvaroja on tässä repussa 67 senttiä.

  Pehmustetun olkahihnan leveys leveimmästä kohtaa 10-11 senttiä ja kapeimmasta n. 8 senttiä. Kapenee siis alaspäin. Paneelista mitattuna olkahihnojen pituus on 45 senttiä eli kokonaismitta noin 55 senttiä (kiinnityskohdan alle jää n. 10 senttiä)

  Olemme nyt lähdössä viikon lomareissulle, mutta yritämme muokata ohjeistusta ja lisäillä kuvia sitten lomareissun jälkeen...

  VastaaPoista
 9. Tiedättekös mitä. Minä sain kuin sainkin repun tehtyä (olkahihnat jopa kahteen kertaan ;) ja voi että siitä tuli hyvä! Himpun ehkä liian korkea, mutta toimii. Se tuli reissussa testattua. Siispä kiitos kaunis kaavoista ja ohjeista. Ja jos tilailette lisää solkia, niin ottakaa kimppaan.. Semmonen matalampi pitäisi ehkä saada meillekin.
  Anna

  VastaaPoista
 10. Anna: Mahtava homma! Mukava kuulla, että ohjeista oli apua. Olisipa mukava nähdä kuva tai livenä reppusi. Eiköhän tässä joku kerta törmätä jossain. Tuo korkeus mikä Elinan repussa olisi varmasti teillekin hyvä korkeus matalampaan versioon.

  VastaaPoista