sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Neulenuttu


Elina neuloi tämän neuletakin neljä vuotta sitten puolivuotiaalle Maipulle ja tämä on nyt ollut kolmella lapsella käytössä. Lankana on aiemminkin hehkutettu Pirkanmaan Kotityön -lanka (tällä kertaa se ohuempi). Nyppyjä ei siis neuleessa ole juurikaan nähtävissä, vaikka se on ollutkin kovassa käytössä. Ohje on vanhasta Kaksplus -lehdestä (ei helpolla löytynyt, että olis voinut tarkistaa numeron).

Mistäs materiaalista teillä on hyviä käyttökokemuksia? Olisi kiva nähdä/kuulla muidenkin ompeluksien ja käsitöiden kestosta käytössä. Moni trikoo esimerkiksi näyttää upealta ennen pesua, mutta nyppyyntyy heti käytössä. Olisikin kiinnostavaa nähdä bloggauksia erityisesti hyvistä, mutta myös huonoista materiaalikokemuksista. Laitahan linkkiä, jos postaat jotain aiheeseen liittyen tai kommentoi muuten vaan.

6 kommenttia:

 1. Linkkiä ei valitettavasti ole, mutta olen pettynyt useisiin Novitan lankoihin. Esimerkiksi Puro ja varsinkin Tempo nyppyyntyvät käytössä niin pahasti ettei kehtaa käyttää parin pesun jälkeen. Temposta kaveri teki lahjaksi tumput, jotka kahden käyttökerran (!) jälkeen olivat niin nyppyyntyneet, että näytti kuin olisi käytetty kaksikymmentä vuotta. Eikä tumppuja oltu edes pesty (tekovaiheessa vain valmis työ kasteltu kevyesti ja kuivutettu tasona).

  Toisaalta esimerkiksi 7 veljestä -lanka on kestänyt villasukissa kovaakin käyttöä sen suuremmin nyppyyntymättä saati venymättä.

  Kiitos hyvästä lankavinkistä muuten :)

  VastaaPoista
 2. Neulomusnoviisina kysyisin, mikä tämän Pirkanmaan Kotityön langan kutittavuuskerroin on. Minua kauhistuttaa, kun lapsillekin on lehdissä pipo-ohjeita esimerkiksi 7 veljeksestä ja jo minua itseänikin kutittaa vaippavillismerinosta (Patons) tehty pipo.

  Aivan IHANA neulehiippatakki, muuten!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!

  Anonyymi: Hyvä tietää kokemuksistasi! Meilläkin vanhat nallet ja seiskaveikat kestänyt hyvin kulutusta. En ole pitkään niistä neulonut, joten toivottavasti laatu pysynyt edelleen hyvänä.

  Lepäävä Esteetikko: Elina voisi vastata tuohon kutitusasteeseen. Mä pystyn käyttämään ohuen trikoopaidan tai lyhyt hihaisenkin paidan kanssa "toista ihoani". En nyt tiedä kuinka herkkä olen kutiamaan, mutta Elina ainakin on herkempi.

  VastaaPoista
 4. En tiedä, onko aivan tuttu juttu, mutta akryyli (jota mm. Tempossa on) nyppyyntyy tosi herkästi. Puron nyppyyntymistä tuo ei kyllä selitä, kun sehän taitaa olla 100% villaa. Onkohan sitten vain niin, että jotkut villalaadut nyppyyntyvät enemmän kuin toiset...? Novitan langoista seiskaveikka on kestävää minunkin kokemukseni mukaan ja samoin muutkin langat, joissa on villaa ja polyamidia samassa suhteessa kuin seiskaveikassa (ainakin Nalle ja Isoveli).

  Teillä on kyllä kiva blogi! Olen käynyt kurkkimassa tätä silloin tällöin jo pitkän aikaa ja jossain vaiheessa jotain kautta tajusin, että Hennin mies on minun bändikaverini. :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla kokemuksia langoista. Neuletöissä varsinkin olis ihan kiva tietää langan laadusta etukäteen niin ei mee suuri työ hukkaan sitten huonon langan takia.

  Lepäävä Esteetikko: En nyt osaa verrata mihinkään tiettyyn, mutta kyllähän se kutittaa. Karkeaa lankaa kuitenkin on, kun huopuukin pesussa, joten ei herkkähipiäiselle niin hyvä. Itselläni on atooppinen iho ja joskus oon tehnyt itelleni kaulahuivin tosta Pirkka-langasta, mutta enää en ehkä tekisi mitään suoraan iholle tulevaa. Ihan sitä kaulahuivia pystyy käyttämään, mutta mielellään ei siis suoraan iholla. Tyttärelläni on atooppinen iho, enkä oo hänelläkään sitten viittynyt tuosta langasta tehtyjä villavaippahousuja käyttää.

  Kati: akryyli varmaan useimmiten on tosiaan syy nyppyyntymiseen ja varmaan myös kaikki miten villa on käsitelty jne. vaikuttaa siihen nyppyyntymiseen. Kiva, että olet löytänyt meidän blogiin ;)

  VastaaPoista
 6. Kati: Kiitos :) ja mukavaa, kun tänne olet löytänyt. Akryyliä olen ostovaatteissa välttänyt juuri tuon nyppyyntymisen(kin) vuoksi. En ole kovin ahkera neuloja, joten en ole tullut vertailleeksi kovin paljon lankoja. Ainakin yksi villahousulanka (Elinan neulomat) on nyppyyntynyt tosi paljon. Se oli ihan puhdasta merinovillaa.

  VastaaPoista