keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kangasta kierrätetty maalatenMariko Palomaan "Itte tein ja kierrätin" -kirjaa lukiessa tuli mieleen valkoiset pellavaservetit, jotka odottivat pienten tahrojen vuoksi jonkinlaista uusiokäsittelyä. Henni ryhtyi tuumasta toimeen. Aluksi mielessä oli leimasinpainanta, mutta koska kankaanpainoemulsio oli purkissa kuivahtanut, piti ottaa käyttöön vaihtoehto B. Henni lupailikin aiemmin pientä tutoriaalia kankaan maalauksesta (tyynypostauksen yhteydessä), joten tässä tulee nyt kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

  

Pienet valmiiksi ommellut pellavaservetit on hyvä maalata vanulevyn päällä. Tässä tapauksessa käytössä oli tikkikankaan nurja puoli. Keinokuituinen ja ilmava vanulevy ei ime itseensä väriä eikä myöskään johda väriä kuvioiden ulkopuolelle. Maalauksessa käytetään ruiskuemulsiota, johon on lisätty nestemäistä pigmenttiä. Silloin maalaustulos on vesivärimäinen. Jos haluaa maalimaisemman pinnan, silloin kannattaa käyttää tavallista kankaanpainoemulsiota ja jäykempää sivellintä. Hyvä sivellin ruiskuemulsiolla maalaamiseen on teräväkärkinen ja sen verran muhkea, että se imee reilusti nestettä.
Isompi kangas kannattaa pingottaa esimerkiksi kiilakehyksiin niiteillä. Pingota kangas mahdollisimman kireälle ja tasaisesti. Kun kangasta sivelee kämmenellä, käteen ei saisi tuntua "aaltoja". Kangas venyy, kun se kastuu ja silloin kangas alkaa helposti pussittamaan, jos pingotus ei ole riittävän kireä. Voit pitää kehyksen maalatessa vaaka- tai pystyasennossa. Pystyasennossa värit liukuvat ja valuvat helpommin alaspäin, joten kuvion valinta vaikuttaa asennon valintaan.


Marikon idea servettien tuunaukseen löytyy Itte tein ja kierrätin -kirjasta. Jos kiinnostus heräsi, suosittelemme osallistumaan kirja-arvontaan!

4 kommenttia: