lauantai 7. joulukuuta 2013

Luukku 7


Seitsemännestä luukusta ilmestyy jälleen blogivierailijoidemme valmistama ihana yllätys! Upeaa tämä blogiyhteistyö, kun saamme paljastaa luukuistamme näin hienoja ideoita ja toteutuksia. Tässä Mekkotehtaan Sunnan ja Kirsikan terveiset:

"Saimme ilon ja kunnian osallistua Siksaksis-blogin joulukalenteriin yllätysvieraina, kiitos siitä Hennille ja Elinalle :) 

Näin vuoden pimeimpänä aikana on ihana sytytellä kynttilöitä ja polttaa tulta takassa. Ikkunoille on ripusteltu paperitähtiä omaksi ja ohikulkijoiden iloksi. Huomenna saa sytyttää jo toisen kynttilän adventtikynttelikköön ja jouluunkaan ei ole enää kuin pari viikkoa aikaa. Meillä, kuten monessa muussakin kodissa, pallovalosarjat ikkunanpielessä tai ovenkarmilla kuuluvat kodin ympärivuotiseen sisustukseen. Suomessa emme ole ainakaan toistaiseksi löytäneet paikkaa, jossa palloja voisi ostaa yksittäin ja koota niistä sitten omanvärisensä valosarjan. Kuten tavallista, saamme usein samankaltaisia ideoita samoihin aikoihin. Tällä kertaa olimme molemmat tahoillamme miettineet pallovalojen tekemistä itse. Toinen ehti ensin ja tuli sitten yllätetyksi vessan lattialta föönailemasta liisteröimiään ilmapalloja. Omista suosikkikankaista tehdyt valosarjat ovat koristaneet kotejamme jo viime keväästä lähtien. Ne sopivat niin loppukesän hämärtyviin iltoihin kuin syksyn pimeyden piristykseksi. Teimme teille pienenä pikkujoululahjana ohjeet valopallojen tekoon.


 


Valopallot I 

Tarvikkeet:
 • ilmapalloja 
 • ohutta valkoista kangasta 
 • ohuita vaaleita kuviollisia kankaita 
 • liisteriä 
 • sivellin 
 • kankaankovettajaa 
 • valosarja, jossa 10 tai 20 valoa 

 Valmistus: 
 1. Valmista liisteri pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. 
 2. Leikkaa valkoisesta kankaasta 2-3 cm:n levyistä kaitaletta noin 3m jokaista palloa kohden. 
 3. Leikkaa kuviollisesta kankaasta kaitaletta kuten edellä. 
 4. Puhalla ilmapallo niin, että sen halkaisija on n. 10 cm. Pallo tulisi muotoilla puhaltaessa mahdollisimman pyöreäksi. 
 5. Liisteröi ilmapallon pinta. Sivele valkoiset kangassuikaleet ilmapallon ympärille liisteriä apuna käyttäen. Katko pitkiä suikaleita liisteröinnin aikana lyhyemmiksi pätkisi niin, ettei kangasta tule yhteen kohtaan liian paksusti. 
 6. Liisteröi kuviokankaiset suikaleet päällimmäiseksi kuten edellä. Mitä ohuemmin kangasta on pallon pinnalla, sitä kauniimmin valo kuultaa pallon läpi. 
 7. Anna pallojen kuivua kunnolla. Kuivumista voi nopeuttaa puhaltamalla niitä hiustenkuivaajalla. 
 8. Sivele pallojen pinnalle vielä kerros kankaankovettajaa ja anna kuivua. 
 9. Tee viilto pallon solmukohtaan esim. askarteluveitsellä ja poista ilmapallo varovasti kangaspallon sisältä. 
 10. Sujauta valot pallojen sisään ja nauti tunnelmallisesta valosta.
Vinkki: Saman pallon sisään voi pujottaa kaksikin valoa. 
Alla on kuvia toisesta valopalloversiosta, jossa pallot eivät olekaan ihan palloja. Materiaalit ovat melkein samat, mutta toteutus hieman eri. Nämä valopalleroiset ovat lajitovereitaan huomattavasti pienempiä. Yhden pallon päälle tulee vain kaksi yhtenäistä kangastilkkua, joten pallo päästää valoa tasaisesti läpi, ja kankaan kuosi erottuu selkeästi.


Valopallot II

Tarvikkeet:
 • vesi-ilmapalloja 
 • ohutta valkoista kangasta 
 • ohuita vaaleita kuviollisia kankaita 
 • paksuhkoa puuvillalankaa tms. 
 • liisteriä 
 • sivellin 
 • kankaankovettajaa 
 • valosarja, jossa 10 tai 20 valoa 

Valmistus:
 1. Valmista liisteri pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. 
 2. Puhalla ilmapallo niin, että sen halkaisija on n. 6-7 cm. Pallo tulisi muotoilla puhaltaessa mahdollisimman pyöreäksi. 
 3. Leikkaa valkoisesta kankaasta pallon avulla sellaisia pyöreähköjä tilkkuja, mitkä yltävät pallon ympäri juuri ja juuri. 
 4. Leikkaa kuviollisesta kankaasta hieman suurempia pyöreähköjä tilkkuja kuin edellä. Tilkkujen tulisi olla niin suuria, että ne on helppo vetää sumppuun ns. nyytiksi ja kiristää puuvillalangan avulla kiinni. 
 5. Katko puuvillalangat (n. 15–20 cm) jokaiselle pallolle valmiiksi. 
 6. Liisteröi ilmapallon pinta. Sivele valkoinen kangastilkku ilmapallon ympärille liisteriä apuna käyttäen niin, että ilmapallon solmukohta jää näkyviin. 
 7. Liisteröi kuviokankaiset kangastilkut päällimmäiseksi kuten edellä, vedä sumppuun ilmapallon solmun päälle ja sido kireäksi puuvillalangalla. Leikkaa ylimääräinen kangas pois. 
 8. Anna pallojen kuivua kunnolla. Kuivumista voi nopeuttaa puhaltamalla niitä hiustenkuivaajalla. 
 9. Sivele pallojen pinnalle vielä kerros kankaankovettajaa ja anna kuivua. 
 10. Tee viilto esim. askarteluveitsellä pallon pintaan lähelle pallon solmukohtaa. Vedä puhjennut ilmapallo varovasti kangaspallon sisältä. 
 11. Sujauta valot pallojen sisään ja nauti tunnelmallisesta valosta. 

Tunnelmallista joulunaikaa! 
Kirsikka & Sunna"

http://mekkotehdas.blogspot.fi/

1 kommentti: