keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Luukku 11
Mummolassa kokeiltiin tehdä lintujen siemenkakkusia. Elinan tyttö olikin puuhastelusta aivan innoissaan ja siemeniä ripoteltiin ahkerasti vähän joka puolelle. Mukavaa tekemistä siis lastenkin kanssa!

Nyt pieni sepustus siitä, miten nämä kakkuset valmistuivat sekä muutama jälkiviisaan kommentti ohjeen paranteluun.

Ainekset:

- linnuille sopivaa siemenseosta
- kookosrasvaa (jälkiviisaana neuvoisimme laittamaan kookosrasvan sekaan vielä noin puolet rypsiöljyä, koska siten kakkuset ei pakkasillakaan kovetu liian kovaksi)


1. Laita leivinpaperi leikkuulaudalle ja asettele piparimuotteja sen päälle. Ripottele siemeniä muotteihin.


2. Kaada muottiin vähitellen sulatettua kookosrasvaa (me jäähdyteltiin rasvaa kädenlämpöiseksi ennen kaatamista). Ei haittaa, jos rasva valuu muotin alta.

3. Nosta jääkaappiin tai ulos jäähtymään. Jos haluat reiän ripustamista varten, tökkää reikä ennen kuin kookosrasva on jähmettynyt liian kovaksi. Jälkiviisaana voisi antaa ohjeen, että heti rasvan kaatamisen jälkeen reikäpaikalle kannattaa tökätä pieni keppi. Muutama kakkunen nimittäin halkesi, kun massa oli jo liian kovaa reikien tökkimiseen.4. Kun kookosmassa on jähmettynyt, poista ympäriltä yli valuneet rasvat ja irrota muotti. (Kerää kuitenkin ylimääräinen rasva ja siemenet talteen ja tarjoile ne linnuille vaikka lintulaudalla. ) 


5. Pujota ripustuslangat ja piparisiemenkakkuset on valmiita.6. Voit myös kokeilla laittaa siemen-kookosrasvaseosta mandariinin- tai appelsiininkuoriin. 

Varoitus! Jos sulanutta kookosrasvaa jää yli, älä kaada sitä viemäriin. Viemäri saattaa muutoin tukkeutua. Jäähdytä siis kookosrasva ensin ja keksi sille sitten uusi sijoituspaikka :)


7. Ripusta kakkuset lintujen iloksi ja kurki ikkunoista herkuttelijoita!

10 kommenttia:

 1. Ai mahoton ku sulosia! Näistä tuli hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Mukavaa, että ilahduit. Toivottavasti kakkuset ilahduttaa ihan livenäkin niin lintuja kuin naapureitakin ;)

   Poista
 2. Söpöjä :) Mekin voitais näitä kokeilla, vaikka viikonloppuna, jos oon terveenä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti oot(te) terveenä niin pääsette kokeilemaan!

   Poista
 3. Kiva idea, to-do-listalle... :D

  -Piia

  VastaaPoista
 4. Oi että, nää on kyllä kivoja! Meille kanssa!

  VastaaPoista