keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Luonnon helmassa


Luonnon helmassa -näyttelymme on nyt purettu Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseosta, Kivinavetasta. Näyttelyssä oli esillä Benjam Pöntisen valokuvia, Elinan loruja sekä Hennin, Elinan ja Katri Ruususen toteuttamia toiminnallisia tekstiiliteoksia.

Ylimmässä kuvassa on siilinpesä, jota ympäröi syksyinen sienimetsä. Näyttelyvieraista ainakin pienimmät uskalsivat mennä pehmeälle sammalpatjalle peiteltäväksi rapisevin lehdin. Siilinä sykkyrällä sai kuunnella teokseen liittyvän lorun.


Näyttelyyn sai aikuinenkin erilaista perspektiiviä istahtamalla rantakiville katselemaan teoksia.


Variksella oli jäänyt pesänteko hieman puolitiehen, joten näyttelyvieraat pääsivät myös pesänrakennuspuuhiin. Oksia kieputellessa loruiltiin variksen pesänlaitosta. Ja pesän tullessa valmiiksi sai  varisvieras istahtaa hautomaan munia. Tämän variksen munat ovat isoja rytmimunia, joten näyttelyssä pääsi myös vähän musisoimaan. 


Lorunurkassa pääsi lukemaan loruja Elinan ja Benjam Pöntisen kirjoista (Loruja linnuista ja Loruja nisäkkäistä). Istuintyynyjä oli varattu isolle ryhmälle ja tässä näette osan niistä ryhmiteltynä suloisen punarintakuvan alle. Osa raanuista on saatu sukulaisiltamme mukavien tarinoiden kera ja loput on haalittu kirppareilta.


Myrskyisän tumman sadepilven kristalleista pääsi ihailemaan hienoja spektrejä. Ne ovatkin kuin pieniä sateenkaaria.

Kaikki tekstiiliteokset on toteutettu pääosin kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Monenlaista materiaalia onkin saatu piiloon näihin teoksiin, esimerkiksi Elinan kesken jääneen virkatun paidan osasia vuosien takaa.

Kiitos paljon kaikille Luonnon helmassa -näyttelyssä vierailleille, joita olikin huima määrä 2500 (muoks. tarkistetun laskelman jälkeen). Toivottavasti viihdyitte! Katsotaan missä nämä teokset sitten nähdään seuraavaksi.

3 kommenttia:

  1. Voi että, niin ihanan näköinen näyttely! Sisäinen lapseni intoilee, ja ilomielin veisin omat tytöt tuollaista näyttelyä katsomaan. Voi, tulispa teidän näyttely nähtäväksi myös Keski-Suomeen! :)

    VastaaPoista
  2. Jos lähempänä olisi, niin menisin minäkin lapsineni. Näyttää niin kauniilta! Minä toivon näyttelyä puolestani tänne Varsinais-Suomeen. ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Annukka ja Ceraci! Mukavaa, että kiinnostusta löytyy. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ;)

    VastaaPoista