sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Lentokonelakki ja junasukat
Elina neuloi tämän lentäjänlakin Justine Turnerin ohjeella: Aviatrix (ravelry). Tällä ohjeella voi tehdä lakkeja niin vauvoille kuin isommillekin lapsille (ja vaikka pienipäiselle aikuiselle ilman korvaläppiä ja kiinnitysnauhaa). Tämä lakki on 1-vuotiaiden koko. Hyvä puoli ohjeessa on myös se, että siinä erilliset ohjeet kolmelle eri langan paksuudelle. Monissa blogeissa on näkynyt tällä ohjeella tehtyjä lakkeja, mutta ainakaan yhtäkkiä ei löytynyt suomenkielistä ohjetta tähän. Elina ajattelikin suomentaa ohjeessa olevien lyhenteiden määritelmät niin ei tarvi kaikkien takuta englannin kielisten termien kanssa. Ei niin virallisia ole noi suomennokset, joten korjatkaa, jos tiedätte oikeampia termejä :) Ja kysellä saa, jos on muuten ongelmia ohjeen tulkinnassa.

Lyhenteiden määritelmiä:
K- (knit) oikea neulos (esim. K1 tarkoittaa sitä, että yksi silmukka neulotaan oikein)
P- (purl) nurja neulos
St- (stitch) silmukka
RS- (right side) oikea puoli
WS- (wrong side) nurja puoli
W&T- (wrap and turn) kiedo ja käänny. Tuo lanka puikkojen välistä työn etupuolelle. Siirrä sitten vasemman puoleiselta puikolta silmukka oikean puoleiselle puikolle. Vie lanka työn taakse. Siirrä sitten silmukka takaisin oikealta puikolta vasemmalle. Käännä työ ympäri ja jatka työn neulomista. (tämä on ihan helppo juttu, kun sen vaan hoksaa. Itse katsoin videon: wrap & turn Youtubesta ja se auttoi)
SSK-(slip, slip,knit) siirrä, siirrä ja neulo. Siirrä kaksi seuraavaa silmukkaa oikean puoleiselle puikolle niin kuin olisit neulomassa niitä ja siirrä ne sitten takaisin vasemmalle puikolle "suoraan". Neulo sitten nämä kaksi silmukkaa yhteen. (tässä siis ideana on, että silmukat kääntyy eri päin puikolla, kun ne ensin siirretään toiselle puikolle)
K2tog- (knit the next 2 sts together) neulo kaksi seuraavaa silmukkaa yhteen.
Yfwd- (yarn forward) luo silmukka (eli tässä on tarkoituksena luoda yksi uusi silmukka napinläpeä tehtäessä) Tämä silmukka korvaa silmukan joka seuraavaksi työssä kavennetaan, kun kaksi silmukkaa neulotaan yhteen.

Korvaläppien kohdalla silmuikoita poimittaessa kannattaa huomioida, että silmukoita on keskikohdan molemmilla puolilla saman verran.Elina neuloi myös lakkiin sopivat junasukat. Junasukkiin liittyy koskettava tarina, jonka monet on varmaan kuullutkin. Tässä lainaus tarinasta: "Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa. Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana."

Näistä junasukista tehtiin vähän isommat kuin alkuperäisessä ohjeessa. Jokaiselle puikolle luotiin 11 silmukkaa. Lisäksi varteen ja jalkaterään lisättiin pituutta lisää. Sukat meneekin vauvalla yli polven. Oikea neulos nurjien neulosten välissä tehtiin turkoosilla langalla. Se korostaa hauskasti kuviointia. Se kuitenkin aiheutti hieman lisätyötä, koska jalkaterän kohdalla kohokuviot ei jatkunut kokonaan sukan ympäri. Sen seurauksena tuli reikiä, jotka piti sitten lopuksi parsia umpeen.

Lankana näissä on SandnesGarnin Alpakka. Vihreää lankaa meni lakkiin ja sukkiin yhteensä 100g ja turkoosia alle 50g.

6 kommenttia:

 1. Aika hauskat! Mukava saada uusia linkkivihjeitä sukkien neulomiseen. Noita Junasukkia voisikin kokeilla sitten seuraavan kerran kun sukkia neulon. Meneillään olevat "jämälanka"sukat ovat vielä kesken..
  -saara

  VastaaPoista
 2. Ihanat sukat ja lakki! Nuo on miun todo listalla :D

  VastaaPoista
 3. Junasukat on myös hyvät käytössä, aivan suosikit on ollut meidän pojalla. Nyt saadaan pian pieneksi jäävien junasukkien (äitini neulomat) tilalle uudet. Jee! Kiitos sis-Elinalle.

  VastaaPoista
 4. Hieno lakki! Tuo täytyy kyllä koittaa, ja erityiskiitos suomenkielisistä selvennyksistä :) Ja koko Blogi on täynnä mielenkiintoisia juttuja!

  VastaaPoista
 5. Apua! Mahtava lakki! Ja sukatkin tosi söpöt. Jos vaatteista voi saada vauvakuumeen, niin näistä se tulee. Vau.

  VastaaPoista
 6. Lakki oli varsin nopea tehdä ja ei sukissakaan turhan kova homma ollut. Eli laittakaas puikot heilumaan! Hyvä jos hyödytte suomennoksista :)

  VastaaPoista