sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Iloista ystävänpäivää!


Tänään ystävät juhlivat,
ja yhdessä mäkeä laskevat.
Tuvassa vohvelit rapeat paistuu,
punaposkille ne varmasti maistuu.
Vadelmat villit makua tuo,
herkkuhetken kaikille suo.

Ystävänpäivän ja laskiaissunnuntain herkuiksi siskokset suosittelee rapeita vohveleita ja vadelmia. Nämä vohvelit on tehty kierrätetystä paperista paperihuovutustekniikalla, johon Henni on tutustunut opiskeluaikanaan. Materiaaliksi sopii esimerkiksi voimapaperi, vanhat kirjekuoret ja ruskeat lahjakääreet. Tekniikassa paperia liotetaan vedessä ja rypistellään kunnes paperi on pehmeää ja taipuisaa. Paperinpalat kiinnitetään toisiinsa riisiliiman avulla. Tavoitteena saada yhtenäinen pinta, jossa saumakohdat ei erotu. Vadelmat on virkattu jämälangasta. Virkkauksen voi aloittaa esim. 4-5 ketjusilmukalla. Ketjusilmukat suljetaan renkaaksi ja jatketaan kiinteiden silmukoiden virkkaamista ympäri ja ympäri niin kauan kuin näyttää tarpeelliselta. Jos vadelma meinaa mennä liian suppuun, voi jossakin välissä lisäillä parikin kiinteää silmukkaa samaan silmukkaan. Tosi mutu-tuntumalla on nämä vadelmat siis valmistunut :)

14 kommenttia:

 1. iik ihania taas:)!
  tuo paperihuovutus tuollain onki sellanen mitä en oo vieläkään kokeillu ja mikä munkin kai pitäis tietää. muistan, että tosta oli joskus puhetta jomman kumman kanssa ja ihmettelin sitä silloinkin. meillä ei vaan ollu tota koulussa. riisiliima..hmm..mitä se on ja mistä sitä saa tai millai eroaa esim. liisteristä ja laminointihommista, osaatteko sanoa?

  VastaaPoista
 2. Kiitos :D

  Riisiliima on riisijauhoista keitettyä vellipuuroa eli ihan tavallisesta ruokakaupasta saa ostettua sitä jauhoa.

  Paperihuovutus on aika samanlaista kuin laminointi. Paperina yleensä kai käytetään juuri voimapaperia, kun tavoitteena on saada kestävää. Erona laminointiin on se, että paperia liotetaan vedessä ja rypistellään niin, että paperi vettyy ja ryppyjä on niin paljon, että niitä ei enää erota. (Paperilaminoinnissa kai yleensä vain käytetään kuivaa paperia, joka uitetaan esim. liisterissä). Tavoitteena paperihuovutuksessa on pinta, joka näyttää yhtenäiseltä. Paperihuovutuksella saa kestäviä tuotteita ja rakennelmia.

  Olen tehnyt "paperihuovutusta" monenlaisilla papereilla käyttötarkoituksesta riippuen. Ohuilla papereilla se tosin on enemmän sitä laminointia, kun paperit ei kestä liotusta. Olikohan tästä ohjeistuksesta jotain iloa?

  Mukavaa, jos saat jotain uutta ideaa! (Saisinkohan mäkin kutsun blogiisi, kun Elina mulle blogiasi esitteli :). Herkullisilta näytti leivokset ja muutenkin oli kaikkea ihanaa valmistunut käsissäsi.)

  :) Henni

  VastaaPoista
 3. Siis mitä, nuo vohvelit eivät olekaan syötäviä? :D Onko se paperimassa sitten pistetty vohveliraudan väliin vai miten? En kässää nyt yhtään.

  En siis oikeesti tajunnut aluksi että nuo ovat leikkiruokaa. :D Vatutkin näyttivät aivan oikeilta!

  VastaaPoista
 4. Mulle tuli ihan sama fiilis, piti moneen kertaan katsoa, että onko oikeita vaiko ei... ja vieläkään en ole ihan varma! Ihania juttuja! Noi pöllöt oli kans tosi hauskoja :)

  VastaaPoista
 5. kiitos:).
  apua oli ja homma selvisi vallan ja täytyypi joskus kokeilla. itseasiassa oon tainnu perunajauhoista aikanaan keitellä "liimaa" elinan hääkansion sidontahommiin, eli taitaa olla vähän samanmoista puuhaa tuon riisijutun kanssa...ehkä:).
  ja tunnarit saat toki itsekin kun laitat sähköpostiosoitteesi mulle jotain kautta niin saan sut listalle:). mun blogi toimii toistaiseksi noin, tietyistä syistä, mutta katotaan myöhemmin tuleeko se auki taas yleisesti.

  VastaaPoista
 6. Susanna: Ei ole laitettu vohvelirautaa kiinni. Ihan vain on toisen puolen pinta täytetty palsilla 2-3 kerroksella paperia.

  Sari: Kirjansidonnassa taidetaan myös tota riisiliimaa käyttää. Ja ruisjauhopuuroakin on tossa paperihuovutuksessa käytetty. Mukava, jos pääsen Sari blogiasi lukemaan. Laitan spostiosoitteeni tulemaan :)

  VastaaPoista
 7. Samoin, olin ihan äimänä kun kuvan ihastelun jälkeen luin, että vohvelit ja vadelmat eivät ole oikeita :D Piti todellakin palata ja kuvaa suurentaa :D Upeita! Mahtavia ideoita ja väkerryksiä taas täällä (sorminuket sun muut). Enkä edelleenkään meinaa kässätä, miten nuo vohvelit on tehty ellei vohveliraudalla ;)

  VastaaPoista
 8. Aivan ihania ja niin herkullisen näköisiä!

  Tv epäkäsityöihminen l. Elinan anoppi

  VastaaPoista
 9. Piritta: niin siis selvennyksenä vielä paperivohvelit on tehty vohveliraudalla, mutta vohvelirautaa ei ole laitettu kiinni asti :) Eli paperit on paineltu vain vohveliraudan toiseen rautaan.

  VastaaPoista
 10. Oh, joo. Luinpa uudelleen tarkemmin Hennin voffeleiden valmistustapalauseen :) Olinpa jotenkin lukenut huonosti. Eli rautaa käytetty siis kuitenkin. Kiitos Elina, olisin varmaan aika pitkään ajatellut, että kylläpä maailmassa tekniikoita riittää: saada noin vohveliraudan näköistä jälkeä ilman vohvelirautaa :D

  VastaaPoista
 11. Luulin vohveleita oikeiksi! NAMS!

  VastaaPoista
 12. jihuu, blogini pelittää jälleen ilman tunnareita, eli henni, sinne vaan:)!

  VastaaPoista
 13. Oi mikä ihana blogi täältä löytyi! Jäänpäs seurailemaan innolla! :)

  VastaaPoista
 14. They look so real! I mean I had to look twice! That's how real they look like!

  VastaaPoista