keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kusudama-kukkanen
Henni oli eilen mukavassa opekokouksessa, jossa tehdään aina jotain kivaa myös käsillä. Tämän syksyn kokouksessa tehtiin Kusudama-kukkaset. Ohje löytyy "Kirjan uusi elämä" -kirjasta ja netistä muun muassa täältä.

Japanilaiset Kusudamat on paperista tehtyjä kukkaispalloja, jotka valmistetaan yleensä ompelemalla yhteen useita paperista muodostettuja kukkia tai muita muotoja. Tämä Hennin tekemä kukkanen on siis vain yksi osa Kusudamaa. Eli kukkaispallon valmistaakseen näitä kukkasia pitäisi tehdä useita ja sitten liittää ne yhteen ompelemalla tai vaihtoehtoisesti liimaamalla. Mutta tosi hienoltahan tämä kukka näyttää jo yksistäänkin.

Nyt houkuttelisi tehdä jotain Kusudama-kukkasista, mutta mitä? Tekisikö kokonaisen pallon vai jotain muuta? Onko ehdotuksia?

tiistai 30. elokuuta 2011

Haaste: Suuri villisprojekti"Hei!

Kiedo ry juhlistaa Kestovaippaviikkoa 10.-16.10. lahjoittamalla kaikille Keski-Suomen Keskussairaalassa tuon viikon aikana syntyville lapsille hahtuvavillahousut. Nyt polkaisemme siis käyntiin suuren villisprojektin, jonka tavoitteena olisi saada kasaan 70 kpl villiksiä kuudessa viikossa. Tervetuloa mukaan osallistumaan projektiin, Kiedo tarjoaa langat. :)

Käytännön ohjeita:

*Villikset neulotaan hahtuvasta, malli on vapaa mutta villiksien tulisi olla lyhytlahkeiset ja kokoa NB-S. Neuleohjeita saa halutessaan allekirjoittaneelta sähköpostitse.

*Villiksien tulisi olla valmiit 5.10. mennessä. Esipesu ja lanoliinitus olisi suotavaa, mutta mikäli et tähän syystä tai toisesta pysty, toimita housut perille mielellään vähän aikaisemmin.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä sähköpostilla janna.inkeroinen [at] jyu.fi tai puhelimitse 040-567 2534

Nyt puikot heilumaan!
Janna/Kiedo ry "

Me siskokset aiomme osallistua ja haastamme sinutkin mukaan! Henni suunnitteli ja toteutti projektille tuon bannerin, jota voi mieluusti käyttää Suuren Villisprojektin mainostamiseen.

maanantai 29. elokuuta 2011

Lippamyssy muokatulla kaavalla


Henni teki toisen lippamyssyn ja muokkasi samalla alkuperäistä lippakypärän kaavaa (Omin käsin -lehti v.1971). Lakki valmistui nyt ilman saumavaroja, niskasta saumaa kaarrettiin jyrkemmin ja edestä saumaa kavennettiin hieman koko matkalta. Niskasta ja edestä saumaa vähän laskettiin ja siihen välille lisättiin noin 1-0,5 cm muotoillen. Lippamyssystä tulikin nyt tosi hyvän mallinen ja se oli sopiva Elinan tytölle. Vielä ainakin Maipulle on tilauksessa oma, hieman isompi, lakki. Sen Henni aikoo toteuttaa samalla kaavalla saumavarat lisäten. Tämä lakki istuikin hyvin Maipun päähän, mutta oli vähän turhan tiukka.

Kuosikangas on ostettu aikoinaan Marimekosta ja se on välissä ollut tauluna, kiilakehyksiin pingotettuna. Taulu on kuitenkin jo jonkun vuoden levännyt varastossa, joten nyt siitä otettiin kangas tähän lakkiin. Vuorikangas on Hennin housuprojektista jäänyttä harmaata joustofroteeta, joka on ostettu Eurokankaan palalaarista.


Elina teki myssyyn vielä hauskan tupsun oranssista virkkuulangasta. Lanka on kirppikseltä. Tupsun tekeminen tasaiseksi ja tuuheaksi oli yllättävän hankalaa. Jonkin aikaa sitä piti trimmailla, eikä se nyt vieläkään ihan tasainen ole. Oikein hyvältä se kuitenkin näyttää. Lisäksi Henni laittoi lakkiin sydänheijastimen silitettävästä heijastinkankaasta. Hieman kimaltavaa, kimaltavaa rakastavalle tytölle. Lakki on kyllä ollut mieluisa ja ihanan söpöinen tytön päässä!


perjantai 26. elokuuta 2011

Meikkisiveltimet hyvään talteen


Henni teki kälylleen yllätyslahjaksi säilytyslokerikon meikkisiveltimille. Kuvat on nyt ilman siveltimiä siitä yksinkertaisesta syystä, että Henni ei omista moisia. Idea kotelon tekoon löytyi Aina on aikaa -blogista ja ohje Freshly Picked -blogista. Kankaat on vanhasta lakanasta ja tyynynliinasta. Nauha ilmaantui ompelutarvikkeiden joukosta kuin tilauksesta tarpeeseen. Tukikangas ostettu uutena Eurokankaasta.

torstai 25. elokuuta 2011

LippamyssyHenni huomasi kukikkaat kuosit -blogissa hauskan myssyn kaavan ja ompeli pojalleen koeversion. Lippakypärän kaava on Omin käsin -lehdestä vuodelta 1971 ja sen saa täältä. Kiitos Ninnulle kaavasta! Lakista tuli oikein mieluinen, mutta hieman reilun kokoinen. Maippukin ihastui ja halusi itselleen samanlaisen. Nyt olisikin tarkoitus toteuttaa tyttärelle myssy toisessa värissä ja pienillä kaavamuutoksilla. Lakin kuosikangas on vanhasta verhosta ja vuorikankaana on Tencel-joustofrotee Kestovaippakaupasta. Eteen tuli hauskasti yksi oranssi pallukka, johon Henni päätti kirjoa pienen Tupunan (= Hennin pojan käyttämä yleisnimi pupuille).


tiistai 23. elokuuta 2011

TiskikukkaEilen illalla Elina huomasi kaapissaan oikein karkean akryylilangan. Se tuli kuin tilauksesta, sillä vanha tiskiharja oli tosi haisuli. Aluksi Elina ajatteli, että tekee tiskiharjan päähän vaihdettavan lapun. Vanhojen harjasten poistaminen osoittautuikin liian vaikeaksi tehtäväksi, niin tiukasti ne oli kiinnitetty. No täytyi sitten tyytyä pesulappuun. Ajatus tiskikukan virkkaamiseen tuli Villapata kiehuu -blogista, josta löytyykin kiva ohje kiillotuskukkasen virkkaamiseen. Elina ei kuitenkaan käyttänyt tätä ohjetta, kun ei jaksanut illalla enää avata tietokonetta. Elina aloitti kukkasen Afrikkalaisen kukan ohjeella, joita on muutenkin nyt tullut virkattua. Ja sitten loput onkin sovellettu itse.

perjantai 19. elokuuta 2011

Vappupallosta laukuksi


Maipun vappupallosta oli heliumit haihtunut ja Henni halusi kokeilla pallon ompelemista laukuksi. Mallin Henni kehitteli ja muokkasi tehdessä. Palloa suojaa muovi, joka on peräisin vanhasta pöytäliinan läpinäkyvästä päällysmuovista. Laukun hihna on puolestaan takin vuorituksesta ylijääneellä kangassoirolla päällystetty fanttilanka. Myös nauhat on ylijäämäpaloja, helmi kirpparilta ja vuori vanhaa pöytäliinaa. Vuori jäikin kuvaamatta, mutta siellä on siis punavalkoinen sydänkangas. Ihan sävysävyyn ei kangasta löytynyt, mutta ihana siitä tuli näinkin. Hihnojen kiinnityksestä ei tosin tullut kovin siisti ja suuaukon kanssa oli vähän ongelmia, mutta lopulta siitä tuli ihan okei. Seuraavan malttaakin ehkä jo suunnitella paremmin ennen ompelua ;)

Maippu pakkasi onnellisena tanssivarusteensa uuteen laukkuunsa. Tälläisessä satunnaisessa käytössä sen ainakin pitäisi kestää hyvän. Tiedä sitten kestääkö rajumpaa menoa näillä materiaaleilla.keskiviikko 17. elokuuta 2011

TawashejaElina innostui kaimansa Elinap:n putiikista löytyvästä Tawashi-ohjeesta. Ohje on Linda Permanin, jonka Elinap on suomentanut. Alkuperäinen englanninkielinen ohje löytyy täältä. Tawashit on japanilaisia pesusieniä/-lappuja, jotka on tehty virkkamalla tai neulomalla. Niitä voi käyttää ainakin pesusienen tai tiskiharjan asemasta, pölyrätteinä tai pesulappuna vartalon pesussa. Tawashit oli meille aivan uusi tuttavuus ja Elina päättikin kokeilla niiden virkkaamista.

Ohje oli niin kiva ja koukuttava, että Tawasheja tuli tehtyä heti muutama. Elina saikin niistä mukavia pikkulahjoja vietäväksi kyläpaikkoihin. Sopivasti siis löytyi ohje ennen lomareissua.Elina virkkasi yhden pesulapun ohuesta langasta, jossa on 50 % akryylia ja 50 % puuvillaa. Loput on semmoisesta keskipaksusta puuvillalangasta. Kaikki langat on joko kirpparilta tai huutiksesta ja semmoisia yksittäisiä nyssäköitä. Varmaan bambuiset langat tai Tawaheihin tarkoitetut akryylilangat toimisivat parhaiten, mutta jotenkin tuntuu turhalta ostaa tämmöiseen tarkoitukseen uusia lankoja. Ja kun puuvillalangastakin näitä voi hyvin tehdä niin miksipäs ei. Puuvillaiset pesulaput voivat vaatia vaan hieman tiuhempaa pesua.

Kolme ensimmäistä Tawashia Elina teki kolmella värillä. Neljänteen Elina laittoi vain kahta väriä ja siitä tuli oikeastaan tosi kiva! Se onnistui muutenkin parhaiten, varmaankin siksi kun molemmat langat oli siinä samaa laatua. Reissussa ehkä valmistuukin vielä muutama kaksivärinen lisää.

maanantai 15. elokuuta 2011

Kitaralle vahvistinJotta sähkökitarasta kuuluisi ääni, tarvitaan tietenkin vahvistin. Elina sai hauskan idean Marshall-vahvistimen muokkaamisesta Maisa-vahvistimeksi. Ja Henni, meidän kuvankäsittelijäexpertti, kuvan sitten muokkasi. Elina teki kitaran kaveriksi onnittelukortin vahvistinkuvasta sekä painatti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pulloihin uudet etiketit tarrapaperille. Nämä 30 pulloa vietiin ylläritarjoiluksi nimiäisiin.

Idea pullojen etikettien vaihtamiseen on alunperin ystäviltämme. Heidän järjestämissään vauvajuhlissa onkin ollut tarjolla "Äidin oma juoma". Tämä etiketti oli myöhemmin käytössä myös meidän siskosten järjestämissä vauvajuhlissa, josta tehtiin juttu myös Vauva-lehteen (6/2009). Siellä on myös muita ideoita vauvajuhlien järjestämiseen. Vink,vink ;)

Sattuipa niin kivasti, että päivä ennen nimiäisiä kirpparilta löytyi myös pulloille kori. Eihän sinne tietysti kaikki pullot mahtunut, mutta hienolta näytti!

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Les Paul - halpa kopioElinan teki sukulaisperheen vauvalle nimiäislahjaksi Gibsonin Les Paul -kopion. Vauvan isältä löytyykin ihan oikea "Paula", joten sillä tämä malli. Miehensä yllyttämänä Elina teki kitaraan melkoisesti yksityiskohtia, joskin jokunen jäi vielä uupumaan. Kitarassa mittasuhteetkin pitäisi olla aikalailla kohdillaan. Elina suunnittelikin kitaraa hartaudella ja piirsi kaavat suurentaen näytöltä piirrettyä kuvaa ruutusuurennos-tekniikalla.

Mukavaa taas oli, että kitaran materiaalien takia ei tarvinnut lähteä tekemään uusia hankintoja. Punainen vakosametti ja Marimekon kankaat odotti äitimme kangaskaapissa, johon osa meidän siskosten aiemmin ostamista kankaista on jäänyt. Violetti lanka on huuto.netistä, oranssi lanka purkutavaraa pitsiliinasta ja kielissä käytetty kalalanka, oranssi sekin, Hennin entisen koulun poistomyynneistä. Niin ja neppi on Hennin ehtymättömistä neppivarastoista, joostettu aikoinaan Kestovaippakaupasta.


Blogissamme on aiemmin esitelty Hennin tekemä pehmokitara. Se onkin ollut Elinan tytölle tosi mieluinen ja herättänyt kiinnostusta etenkin kitaraa soittavissa vieraissa. Alunperin innoitus pehmokitaran tekoon on Tilli Mössönpoika ja muita ihania -blogista, jossa on nähtykin monenlaisia ihania pehmoisia kitaroita.


perjantai 12. elokuuta 2011

Etana ElliMaippu piirsi viime keväänä suloisen kotilon ja Hennillä on ollut siitä asti mielessä sen kirjominen vaatteeseen. Nyt etana pääsi somistamaan kirpparilta löytynyttä P.O.P:n pellavapaitaa. Paita näytti käyttämättömältä. Ehkä siksi, että se oli vähän lyhyt omassa koossaan, joka oli 146 cm . Siitä tuli kuitenkin sopiva 116 cm:n vaatteita käyttävälle Maipulle, kun Henni kiristi paidan kaula-aukon kuminauhaa. Lisäksi siinä oli muutama pilkkutahra, mutta ne ei kyllä ryppyisessä pellavassa juurikaan erotu. Paitaan oli jo valmiiksi aplikoitu kukka, jonka viereen etana nyt pääsi. Maipulta tuli vielä ehdotus, että kukan päälle laitettaisiin istumaan perhonen, joten ehkä paitaan vielä tehdään lisäyksiä neidin toiveiden mukaisesti :)

maanantai 8. elokuuta 2011

Keltainen mekko ja tunnustus

Protonuken ensimmäinen protomekko oli punainen. Henni teki nukelle vielä vaihtomekon, joka on sävysävyyn keltaisen pinnin kanssa. Mekon malli syntyi siinä virkatessa. Lanka on jostain kirpparinyssäkästä. Jotkut hauskat pienet pöksyt pitäisi vielä nukelle suunnitella lyhyiden mekkojen kaveriksi.


Olemme saaneet myös tämän makoisan tunnustuksen. Kiitoksia paljon Red Dragon ja Unikuu!Tunnustuksen saatuaan pitää paljastaa itsestään kolme asiaa: lempiväri, -ruoka ja paikka jossa haluaisi käydä.


Hennin paljastukset:

Lempivärini koostuu värien yhdistelmistä, kuten pinkki-okra/poltettu oranssi, ruskea-turkoosi tai lime-turkoosi ja roosa-ruskea. Olen nyt kuitenkin ymmärtänyt mustan (ja vanhan tutun ruskean) sopivan minulle erityisen hyvin, vaikka se vähän synkeä onkin. Se korostaa tummia (pikku hiljaa harmaantuvia) piirteitäni :D

Lempiruokani on punajuuripasta (meillä nimetty prinsessapastaksi) halloumijuustolla ja myös punajuurikookoskeitto on namnam.

Matkustushaaveena on nyt lähinnä Suomen kohteet ja ystävien tapaaminen. On monta ystävää, joiden luo olisi mukava matkustaa. Ajan järjestäminen niille reissuille vain tuntuu välillä haasteelliselta.

Elinan paljastukset:

Tykkää monista väreistä ja viime aikoina onkin ollut pientä kyllästymistä entisiin lempiväreihin, vihreään, oranssiin ja ruskeaan. Ja toisaalta uudet värimieltymykset, violetti ja keltainen, ei ehkä vielä ole saavuttanut lempiväriastetta. Eli vaikea valinta, mutta olkoon se vaikka ruskea.

Lempiruoka on sama kuin Hennillä eli prinsessainen punajuuripasta.

Haluaisin matkustaa vielä tässä loppukesästä ainakin Lappiin miehen sukulaisten luo. Minullakin matkahaaveet on ihan täällä kotoisessa Suomessa.

Kivoja blogeja on paljon ja kaikkiin niihin ei olla varmaan edes vielä löydetty. Kesän aikana on kyllä tullut piipahdettua useammissa blogeissa ja ollaan vähän etsiskeltykin uusia kivoja blogeja lukemistoon. Annamme tämän tunnustuksen kahdelle ihanalle uudelle tuttavuudelle, jota jäämme innolla seuraamaan:

  • Pujoliivi -blogia pitää myös siskokset ja siellä on paljon ihania neulevaatteita. Ja voi mitä upeita tanssimekkoja sieltä löytyi!

Vinkatkaahan meille muitakin inspiroivia blogeja!

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Kaksi, kolme, neljä ja viisi

Maippu on kuvioinut kangasta jo neljäkuukautisesta asti. Henni laittoi mini grip -pussiin tilkun ja väriklöntit. Sitten pussi sujautettiin pieneen, tähän tarkoitukseen, ommeltuun värikkääseen kangaspussiin. Rypistely ja hypistely oli mielekästä puuhaa pienille käsille ja niistä syntyi hienoja värikkäitä yllätyksiä.

Sen jälkeen on Maippu kuvioinut erilaisia juttuja, kuten pikkuveljelleen makuupussin, mummoille tyynyt, serkulle kassin sekä omia vaatteitaan. Yksivuotiaana ei ole kuvioitu vaatetta, mutta kaksivuotiaasta asti se on ollut perinne.


Kaksivuotiaana Maippu teki valmiseen trikoopaitaan kädenkuvapuun ja kukkia.


Kolmevuotiaana Maippu maalasi siveltimellä suoraan valmiiseen lyhythihaiseen trikoopaitaan puun, porkkanan ja pupun.


Neljävuotiaana Maipun kanssa painettiin keijuprinsessa Hennin ompelemaan mekkoon (tästä onkin aiempi mekkopostaus).


Nyt viisivuotias tyttö halusi painaa paitaansa mielikuvitushepan, jolla on kuusi jalkaa, siivet ja yksi sarvi. Maippu piirsi kuvan ja Henni leikkasi tarvittavat sapluunat painamista varten. Maippu valitsi värit ja painoi kuvan kankaalle. Silmät piirrettiin tussilla ja hännän sekä harjan kiehkuroineen Maippu halusi maalata siveltimellä. Maalatessaan taiteilija haaveili samalla siitä, että osaisipa hän itsekin lentää. Valkoinen paita on Maipun mumman alesta ostama ja tuli sopivasti tähän tarpeeseen. Uutta, kun ei varta vasten viitsinyt ostaa eikä oikein sopivia yksivärisiä kankaitakaan ollut saatavilla.

perjantai 5. elokuuta 2011

Kantoreppuun kaavakuva

Henni sai nyt piirrettyä kaavakuvan, josta voi valmistaa kaavan omien tarpeiden ja mittojen mukaan. Kaavakuvasta näkyy kaavan mittoja ja mittahaarukoita eri kokoisiin reppuihin. Harmaalla merkityt kohdat ovat saumanvaroja. Muutoin reppuun tulee normaalit 1 cm saumavarat. Näitä ei siis ole merkitty kaavakuvaan eikä lisätty mittoihin.

Repun mittoihin vaikuttaa kantajan/kantajien koko sekä tietenkin se minkä kokoista lasta repussa kannetaan. Mittojen suunnitteluun kannattaakin panostaa, jotta repusta tulisi mahdollisimman ergonominen. Tässä asioita joita kannattaa ottaa huomioon mittojen suunnittelussa:

Paneelin korkeus: Paneelin korkeutta kannattaa miettiä sen mukaan millainen lapsi kyydissä kulkee. 35 cm korkea paneeli on vauvoille, alle 1-vuotiaille. 40 cm korkea paneeli on hyvä taaperolle, jos haluaa että lapsen kädet tulevat paneelin yli (noin 90 cm lapsella tulee kädet yli). 45 cm korkeus on aiheellinen silloin, jos haluaa, että lapsen olkapäät jäävät paneelin alle ja kädet tulevat ulos paneelin sivusta. Esimerkiksi Henni on varautunut kantamaan repullaa molempia lapsiaan, jolloin kyydissä voi olla ergonomisessa asennossa 111 cm viisivuotias kädet yli paneelin ja 86 cm taapero kädet tulee paneelin sivuista.

Paneelin leveys: Paneelin leveydessä tulee huomioda niin ikään lapsen koko. Laskosista sivuille päin mitta tulisi olla pienellä ja taaperolla reiden pituuden verran, jotta kantorepun reunat ulottuisivat polvitaipeesta polvitaipeeseen. Leikki-ikäisellä puolestaan riittää, kun paneeli ulottuisi vähintään puoleen väliin reittä.

Olkahihnat: Olkahihnojen pituutta mietittäessä kannattaa ottaa huomioon kantajan koon lisäksi myös paneelin korkeus. Korkeaan paneeliin voikin laittaa hieman lyhemmät olkahihnat kuin matalaan. Olkahihnoista tulee yleensä helpommin liian pitkät kuin lyhyet.

Vyötärökaitale: Vyötärökaitaleen leveys riippuu tietenkin kantajan vyötärönympäryksestä. Huomioi kuitenkin, että repun lukko on noin 10 cm pitkä ja säätövaraakin on hyvä jättää.

Kaavakuvaan on merkitty myös olkahihnojen ja niiden vastakappaleiden kiinnityskohdat. Vastakappaleet tulee repun paneeliin 17 cm korkeudelle eli kun saumanvarat otetaan huomioon niin 23 cm korkeudelle leikatun paneelikappaleen alareunasta.

Kantoreppuohjeeseen päivitystä


Kun Elina ompeli reppua, Henni kuvasi samalla vaihekuvia ompeluohjetta varten. Lisäilimme kuvia ohjeeseen ja muokkasimme myös tekstiä vähän selkeämmäksi. Esimerkiksi olkahihnojen pehmusteiden lisäämiseen on nyt erillinen kuvasarja, joka toivottavasti helpottaa teitä ompelemaan siistit ja sopivat olkahihnat. Lisäsimme myös repun mittoja tekstinä ohjeen loppuun. Näiden mittojen avulla voi itse hahmotella sopivaa kaavaa reppuun. Jossain vaiheessa, kun saadaan valmista, voimme laittaa myös kaavakuvat, jotka helpottavat hahmottamaan kaavojen mallia.

Yllä on nyt kantokuvakin Elinan tekemästä kantorepusta. Reppu on toiminut tosi hyvin ja on sopiva niin kantajalle kuin kannettavallekin. Viime viikkojen aikana se onkin ollut kovassa käytössä loma- ja puistoreissuilla. Ja vinkvink! kuvassa näkyy Elinan voittolaukku Aenon arvonnasta viime syksyltä. Laukusta onkin tullut Elinan luottolaukku. Nyt jännitetään, että kotiutuuko Aenon uusimmasta arvonnasta myös ihanat tossut?